Sivut

keskiviikko 21. maaliskuuta 2012

Lyyli hierojalla, luonnonmukaisen ruokinnan luento ja Samun kaksoisvaliomitalli

Lyyli oli maanantaina hierojalla Weterillä ja takajalan lihaksissa on vielä jonkin verran eroa ja lantio, sekä selkä (kolmen epämuodostuneen nikaman kohdalta) olivat jumissa. Epäilynä oli, että nuo yläselän epämuodostumat aiheuttavat kireyttä myös lantioon. Kyselinkin Suvilta, että käykö vastaanotolla ranskiksia minkä verran ja onko niillä ollut samanlaisia oireita. Ranskis asiakkaita käy jonkin verran ja suurella osalla esiintyy samanlaisia tai samankaltaisia jumituksia. Lyyli sai kotihoito-ohjeiksi venyttelyä ja jumppausta takajaloille eli takajalkojen, sekä ristikkäisten jalkojen nostelua.

Samana päivänä kävin myös Weterin koiran luonnonmukaisen ruokinnan luennolla, joka oli Marjut Niemisen pitämä. On aina mukava kuulla erilaisten koirien ruokinnasta tietävien ihmisten mielipiteitä ja Marjutin tiedot ja mielipiteet olivat tähän asti "miellyttävintä" kuultavaa. Keskustelua syntyi paljon myös koiran luonnonmukaisesta hoidosta. Se, että koiraa voidaan hoitaa ja ruokita luontaisin keinoin on aina mielestäni parempi vaihtoehto kuin teollinen kuivamuona, antibiootit, lääkkeet ja muut radikaalit toimenpiteet. Itsellä on jo monta vuotta ollut haaveena käydä Weterin ammattiin johtava koirahierontakoulutus, mutta luennon myötä heräsi kiinnostus entisestään myös luontaishoitoihin, sekä homeopaattisiin asioihin. Ehkä vielä jonain päivänä..

Luento kesti 3tuntia ja aika meni tietysti kuin siivillä. Olisin voinut istua ja kuunnella asioita vielä pidempäänkin. Meitä oli sopivan pieni porukka ja keskustelua syntyi helposti erilaisista asioista, uskomuksista ja kokemuksista. Voi sanoa että lähes jokaisella oli epämiellyttäviä tai huonoja kokemuksia koiran kuivamuonan syöttämisestä ja suurin osa olikin tehnyt jo muutoksia koirien ruokavalioihin. Kokemuksia erilaisten kuivamuonien syöttämisestä oli laidasta laitaan, koirille aika yleisestä hiivasta sitten taas ihan kouristuskohtauksiin, jotka olivat lähteneet kokonaan pois ruokintamuutoksella.

Monet varmaan miettivät nyt että no miksi se kuivamuonan syöttäminen sitten ei ole hyväksi koiralle. Marjut kysyikin sitä meiltä ensimmäisenä. Itse en osannut kysymykseen yhtä vastausta antaa... Yksinkertainen vastaus oli bakteerien ja entsyymien puute kuivamuonasta ja kovalla käytöllä olevat koirat yleensä kärsivät myös proteiinin ja rasvan puutteesta.

Kävimme läpi koiran ruoansulatuskanavaa, ravinnon tarpeen tuntemusta, eri ravintoaineiden vaikutusten ja merkitysten tuntemista. Puhetta kehkeytyi paljon koiran bakteerikannasta ja sen puutteesta aiheutuvista ongelmista. Probioottinen ravinto vahvistaa omaa normaalia pieneliökuntaa ja immuunipuolustusta ja sen puutteesta kärsivillä koirilla ilmeni mm. omien ulosteiden syömistä ja, että kys. yksilöt kärsisivät puutteellisesta bakteerikannasta ja ulosteiden syömisellä yrittävät korjata tilannetta lisäämällä bakteerikantaa.
Yksi yleinen oire bakteerikannan puutteista ilmeni olevan hiiva, tuo monen koiran kiusallinen ja vaikeasti pois häädettävä vaiva. Hiivan oireet olivat moninaiset ja niitä olivat mm. ummetus, ripuli, runsas kaasun muodostus, limaiset ulosteet, peräaukon kutina, anaalirauhasvaivat, pahanhajuinen hengitys, rikkeymät suunpielissä tai kuonon poimuissa, krooninen ientulehdus, silmien vuotaminen ja krooniset silmätulehdukset, ihon kutina, ihottuma, hilseily, sukuelimien kutina, rakkulat ja ihotulehdukset varpaanväleissä, toistuvat virtsatie, emätin ja esinahkatulehdukset, lihasheikkous, nivelten turvotus ja nivelkivut, apatia, ärtyneisyys ja keskittymisvaikeudet jne.. Kun taas bakteerikanta on huono kaikki ravintoaineetkaan eivät imeydy kunnolla. Bakteerikantaa pystyy koiralla lisäämään syöttämällä esim. naudan mahaa, sisäelimiä, kananmunan kuoret, tehobakt (maitohappobakteerit), sekä mm. maahan haudatut luut ja toisten eläinten ulosteet (eihän näitä ulosteita ja maahan hautdattuja luita varmaan kukaan koiralle SYÖTÄ, mutta kyllä hiivapotilaalle annettiin ihan ohjeeksi antaa syödä hevosenlantaa, mutta näissä tapauksissa collieiden ja colliesukuisten koirien piti olla varovainen, ettei hevoset olleet saaneet matolääkettä, joka sisältää ivermektiiniä, joka on niille vaarallista.)

Tässäpä oli pieni osa asioita mistä keskustelimme ja mitä kävimme läpi, jotka minulle jäivät päällimmäisenä mieleen, aivan kaikkea en viitsi tänne kirjoittaa, sitä asiaa kun tuli niin paljon :) Mielenkiinnosta haluaisin päästä useammankin ihmisen ruokaluennolle ja kuulla myös muiden tekemien tutkimusten tuloksia ja mielipiteitä, sillä mielipiteitähän on yhtä paljon kuin ruokkijoitakin.

Tässä vielä Weterin nettisivut: http://www.lh-keskus.net/index.html

Tässäpä olis vielä kuvia parista kakarasta:

Hilman mielestä HÄN on vielä niin pieni että voi asettua Lyylin kanssa samaan petiin :)
Lyyli raukalla Hilman aiheuttama kolo päässä.. Onneksi naskalihampaat on alkanut kovastikin vaihtumaan..

Sitten siirrytään aivan toiseen aiheeseen nimittäin suomenpystykorviin, meidän armas FI KVA & MVA Samu (FIN47914/07) on palkittu Suomenpystykorvajaostossa 20.3.2012 SPJ-FSK: mitalilla (kaksoivaliomitalli). Hieno Samu!!


Onnittelut myös meidän Ritan kasvattajalle (Koppelokankaan Kennel, Birgitta Rissanen, Lieksa), joka sijoittui vuoden 2011 kasvattajakilpailussa viidennelle (5.) sijalle 310.pisteellä!

Tulokset ja lähde: http://www.spj.fi/sitenews/view/-/nid/48/ngid/7