Sivut

keskiviikko 4. tammikuuta 2012

Pentutesti!

Noniin tänään on sitten "epävirallinen" pienimuotoinen pentutestaus tehty. Testi ei ole pitkän kaavan mukainen, jollainen se olisi pentutestaajalla, jonka piti tulla meille tekemään testi. Testin teki nyt pieneläinhoitajaksi opiskeleva opiskelija.

Tulokset oli itselle hieman yllättäviä joidenkin pentujen osalla. Pentu, jonka luulin olevan arempi kuin muut, olikin sosiaalisin ja pennut, jotka ovat olleet mielestäni domivoivimpia ja sosiaalisia, olivatkin alistuvia! Esimerkiksi Charmeur Charly ja Jolie Julietta ovat mielestäni olleet huomattavasti dominoivempia kuin muut, mutta testin puolesta ne olisivatkin alistuvia. Vivante Vivieneä taas olin katsellut että se on hieman ujo ja alistuva, mutta tyttö olikin eniten sosiaalinen koko porukasta testin perusteella. Testin tulokset olivat kuitenkin sitä mitä oletinkin tämän rodun kohdalla olevan, eli kaikki painottuivat vahvasti seura- ja perhekoira kategoriaan. Kukaan ei ollut todella dominoiva, eikä myöskään vaikeasti sosiaalistettava.

Yleisesti pentutestistä:

"Pentutesti ei kuvaa minkälainen pentu on aikuisena, vaan antaa viitteitä koiran vahvuuksista ja heikkouksista tässä vaiheessa. Temperamenttisille ja äkkipikaisille ihmisille sopii korkeamman pisteen omaavat pennut. Rauhallisille ja "kilteille" ihmisille sopii paremmin matalamman pistemäärän saaneet pennut. Testin lopputuloksen pistemäärä ei siis ole mikään paremmuuskilpailu, vaan erilaisille ihmisille sopii erilaiset pennut. 
Jos korkeat pisteet saanut pentu laitetaan eristyksiin, ilman positiivisia kokemuksia, sen käytös vastaa aikuisena pentutestin matalaa pistetasoa. Jos taas matalat pisteet saanutta pentua sosiaalistetaan paljon ja nähdään vaivaa heikkouksien työstämiseksi, se vastaa aikuisena korkeamman pistetason pentua. Pentutestin tarkoituksena on löytää sopivanluonteinen pentu uudelle omistajalleen ja antaa eväitä koiran heikkouksien vahvistamiseen ja vahvuuksien ylläpitämiseen. Perimä asettaa rajat koiran toimintakyvylle ja hermorakenteelle, mutta loppuelämän kokemukset muokkaavat kuitenkin 80% koiran käyttäytymisestä aikuisiässä."
Lähde: http://heavenpentue.webs.com/pentutesti.htm

Testin eri osiot koostuvat sosiaalisesta kiintymyksestä (tuleeko pentu oudon henkilön luokse kutsuttaessa), valmiudesta seurata ihmistä, pakosta (hellästi pennun paikallaan pitäminen selällään), sosiaalisesta dominanssista (pennun voimakasta silittelyä->miten reagoi), arvoasemasta (pentu kohotetaan ilmaan kädet ristittynä rinnan alle 30s ajaksi->miten reagoi)

Tulos vaihtoehdot:

1. Pentu reagoi aggressiivisesti sitä manipuloitaessa. Ei suositella perheille, jossa pieniä lapsia, eikä vanhemmille ihmisille. Suositeltava rauhalliselle ihmiselle. jne.

2. Pennulla taipumus olla lojaali, dominoiva, mutta tasapainoinen ja sillä on ilmeistä kilpailuhenkeä. Ei suositella lapsiperheille. Suositeltava aktiiviselle omistajalle, joka pitää koiraurheilusta

3. Ideaalinen seurakoira. Sopii myös perheille, joissa pieniä lapsia ja vanhemmille ihmisille. Näistä vaihtoehdoista paras aloittelijan koiraksi

4. Alistuva pentu, joka tulisi kasvattaa hellästi, jotta sen luottamus ihmisiin vahvistuu. Tulee toimeen lasten kanssa hyvin. Tämän tyyppinen koira ei koskaan pure, muuten kuin todella huonosti kohdeltaessa tai puolustaessaan itseään

5. Hyvin vaikeasti sosiaalistettavissa oleva pentu, joka vaatii kokeneen omistajan. Ei suositella lapsiperheille.

6. Erityistapaus, joka on kasvatettava erityisellä taitavuudella

Tulos 3: Royal Robin, Marrante Marilyn, Vivante Viviene, Belle Beatrice
Tulos 4: Charmeur Charly, Marvellous Margot, Coquine Coralie, Charmante Charlotta, Jolie Julietta

Jokaiselle on vielä omalla paperilla yksittäiskohtaiset tulokset, jotka omistajat saavat mukaan.